Lekkere wijn recepten

Choucroute

Aantal personen: 6
Bereidingstijd: 30 minuten | Op tafel in: 150 minuten

Ingrediënten:

  • 1,5 kilo verse zuurkool
  • 1 fijngesnipperde ui
  • 1 klontje boter
  • 1 teen knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • 8 jeneverbessen
  • 4 kruidnagelen
  • 4 korianderzaden
  • 1 heel hammetje
  • 400 gram gerookt spek
  • 600 gram casselerrib
  • 500 ml Riesling d’Alsace
  • 250 ml bouillon
  • 8 aardappelen
  • 3 saucisses de Montbéliard (of verse rookworstjes van de slager)
  • 6 saucisses de Strasbourg (of verse knakworsten van de slager)
  • 3 chipolata-worstjes
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Spoel de zuurkool onder water af en laat uitlekken.
  2. Smoor de ui in de boter in een grote braadpan met dikke bodem.
  3. Doe de zuurkool, knoflook, laurier, kruidnagels, jeneverbessen en korianderzaden erbij.
  4. Snij de ham, spek en casselerrib in plakken en leg ze op de zuurkool.
  5. Schenk de Riesling en de bouillon erover.
  6. Laat met deksel op pan op laag vuur 1,5 uur stoven.
  7. Schil de aardappelen en voeg ze aan de zuurkool toe. Leg ook de saucisses de Montbéliard erop.
  8. Stoof nog 30 minuten.
  9. Rooster de saucisses de Strasbourg in een grillpan.
  10. Wel de chipolata’s in een pan met water in ca. 5 minuten gaar.
  11. Leg de zuurkool met het vlees en de aardappelen op een grote schaal.
  12. Garneer met de worstjes.

Wijnspijs-suggestie:
Bij zuurkool denken veel mensen meteen aan witte wijn. Maar deze choucroute bevat een belangrijk aandeel vlees, waardoor je er ook uitstekend een rode bij kunt drinken! Belangrijk is dan wel dat die rode wijn sappig, fruitig en fris is, anders past ‘ie minder goed bij de frisse zuurkool. Onze aanbeveling is dan ook de biologische Pinot Noir van Domaine Engel. Uitbundig rood fruit, een tikje kruidigheid en een sappigheid die je doet blijven drinken – en eten!

Bronvermelding: Alsace Wijnen
  Recept downloaden

Domaine Fernand Engel Elzas Pinot Noir 2023

Lichtrode wijn uit de Franse Elzas, met een fris aroma van licht rood fruit. Dankzij de sappige smaak is deze wijn erg lekker als aperitief (wel even koelen). Ook goed bij koude schotels en vleeswaren.

Even geduld a.u.b.