Kaatjes Noordzee-vissoep

Receptuur André Mol

Ingrediënten

  • 125 gram prei
  • 50 gram wortel
  • 150 gram ui
  • 125 gram bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1½ liter visfond
  • 500 gram visafsnijdsels
  • 1 mespunt gekneusde peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 200 gram tarbotfilets
  • 200 gram tongfilets
  • 200 gram rode poonfilets
  • 200 gram kabeljauwfilets
  • 100 gram gekookte mosselen
  • 100 gram garnalen
  • 100 gram boter
  • 2 eetlepels gesneden bosui
  • knoflooktoast
  • rouille (pittige sambal-knoflook­mayonaise)

Bereidingswijze
24 uur van te voren
Maak de groenten schoon en was ze in ruim koud water. Snijd de groenten in stukken. Doe de olijfolie in een royale pan en verhit deze. Doe de gewassen en gesneden groenten erbij en bak ze even aan. Voeg de tomatenpuree toe en fruit deze eveneens mee aan. Vul de pan met 1,5 liter visfond en voeg de visafsnijdsels toe. Breng het geheel aan de kook. Schuim de vissoep af en voeg de peperkorrels en de laurierblaadjes toe. Draai het vuur laag en laat de vissoep circa 3 uur zachtjes koken. Druk de vissoep door een fijne zeef en vang deze op in een schone pan. Laat de gezeefde vissoep inkoken tot een derde van de oorspronkelijke hoeveelheid. Laat de vissoep afkoelen en bewaar deze afgedekt in de koelkast.

À la minute
Controleer de verschillende visfilets op eventuele graten en verwijder deze. Meng de verschillende vissoorten, garnalen en mosselen. Doe ze in een stoompan en stoom ze gaar in circa 3 minuten. Breng intussen de vissoep opnieuw aan de kook, haal deze van het vuur en klop er met een staafmixer de boter door. Breng de vissoep op smaak met zout. Verdeel de gestoomde vissoorten, mosselen en garnalen over 4 voorverwarmde diepe borden. Giet hier de vissoep bij en bestrooi de vissoep tenslotte met de gesneden bosui. Serveer knoflooktoast en rouille apart bij de vissoep.

Wijn-spijs: Domaine de Rimauresq Provence Cru Classé Blanc
Verfijnd en subtiel aroma van klein geel fruit (abrikoos, ananas en peer) en florale tonen; in de smaak krachtig, rond, geconcentreerd en lang van afdronk. Een zeer evenwichtige, complexe droge witte wijn met rijpingspotentieel.

Bronvermelding: Koken als Kaatje met bijzondere recepten uit de keuken van restaurant Kaatje bij de Sluis - uitgeverij KunstMag, 2009
  Recept downloaden

Domaine de Rimauresq Côtes de Provence Cru Classé Blanc 2022

Droge witte wijn uit de Franse Provence, met een subtiel aroma van klein geel fruit en bloemen. De krachtige smaak past heel goed bij bouillabaisse, visgerechten en wit vlees.

9+
Hamersma
2020
De Grote Hamersma: 9+

Ochtendbloesem, midi-abrikoos, mandarijnenmelange, perzikvelletje, nocturne de nuit, herbes de Provence, cru classé.
Even geduld a.u.b.