€ 9,75 per fles

La Bastide Saint Vincent Côtes du Rhône 2013

Laurent Daniel maakt van de drie topdruivenrassen uit de Rhône - grenache, syrah en mourvèdre - een markante rode wijn. Met het fruitige van de grenache en een haast peperachtige kruidigheid van de andere twee druivenrassen.

Gisting op lage temperatuur zorgt voor een optimale fruitexpressie en milde tannine.

Laurent Daniel en Heerlijk bij charcuterie en paté

Voor Laurent komt er meer bij kijken wanneer de oogstomstandigheden verre van ideaal zijn. Allereerst een zeer laag rendement van uitsluitend rijpe en gezonde druiven. Vervolgens een korte extractieduur en het achterwege laten van eikenhoutrijping. Deze aanpak heeft terecht geleid tot de hoogste beoordeling in de toonaangevend Franse wijnkoopgids Guide Hachette: de coup de coeur.

Share |


  • Proefnotitie
  • Proefnotitie voor La Bastide Saint Vincent Côtes du Rhône

    Jeugdige rhônewijn met veel vers en rijp rood fruit in het aroma. De volle smaak is evenwichtig en geurig, met lichte tannine en een heerlijke kruidigheid in de afdronk.

    Drinken bij

    Een goede begeleider van koude voorgerechten (charcuterie, paté) of licht gekruide vleesschotels.

    Houdbaarheid

    Nu goed op dronk, gemakkelijk houdbaar tot vier à vijf jaar na de oogst.

  • Onderscheidingen (5)
  • JaarOnderscheiding
    2013 Guide Hachette 2015: ** Coup de CoeurGuide Hachette 2015: ** Coup de Coeur
    2012 Perswijn - mei/juni 2014: ****Perswijn - mei/juni 2014: ****
    2011 Concours Général Agricole Paris: Gouden medaille
    2010 Zilveren medaille op concours Macon en Orange
    2009 Perswijn - december 2011: ****
  • Schrijf een beoordeling
  • Schrijf een beoordeling

  • Producentprofiel
  • La Bastide Saint Vincent

    Profiel downloaden

    Wijnen uit gebieden met een grote naam zijn doorgaans aan de dure kant voor dagelijks gebruik. Het is dan altijd een goed idee eens bij de buren te gaan kijken: die hebben vaak wijnen die ook erg lekker zijn, maar veel minder kosten. Dat geldt bijvoorbeeld voor de wijnen van La Bastide Saint Vincent. Dit familiedomein met wortels in de achttiende eeuw ligt in Gigondas, tegen het befaamde en dure Châteauneuf-du-Pape aan, in de zuidelijke Rhône.

    Eigenaar Laurent Daniel teelt hier op 22 hectare de klassieke blauwe druiven van de streek: grenache, mourvèdre en syrah. Zijn wijngaarden zijn onder andere te vinden op de steile zuidhellingen van het gebergte Dentelles de Montmirail, herkenbaar aan zijn prachtige spitse pieken.

    Hoewel de wijnen van La Bastide Saint Vincent perfect aansluiten bij de smaak van de moderne wijndrinker, gebruikt Laurent Daniel een eeuwenoude Romeinse methode voor de vergisting van de wijn: die vindt plaats in betonnen kuipen. Het grote voordeel van beton is dat het de temperatuur van de most op een natuurlijke manier laag en stabiel houdt, waardoor de vergisting rustig kan verlopen. Dat deze methode ook anno nu nog uitstekend werkt, blijkt wel uit de geurige, fruitige, gulle wijnen van deze begaafde wijnmaker.

  • Bijpassend recept
  • Groentespiesjes

    Je kunt elke groente van het seizoen gebruiken, mochten de genoemde groenten niet te krijgen zijn.

    Ingrediënten
    16 krielaardappels
    1 flespompoen, in blokjes
    1 rode ui, gepeld
    1 witte ui, gepeld
    4 kleine courgettes
    16 kerstomaten
    1/2 citroen
    olijfolie
    grof zeezout & versgemalen zwarte peper
    8 houten spiesen

    Bereiden

    - Week de houten spiesen een nacht in water om te voorkomen dat ze verbranden
    - Spoel de groenten af
    - Blancheer de aardappels en blokjes flespompoen
    - Snijd de uien in kwarten en leg ze apart
    - Schaaf met een dunschiller in de lengte repen van de courgettes
    - Rijg de groenten aan de spiesen
    - Rol de stroken courgette op voor een leuk visueel effect
    - Wissel kleuren af: ook daardoor zien de spiesen er aantrekkelijker uit
    - Knijp de halve citroen uit over de spiesen en breng ze op smaak
    - Rooster ze op laag vuur tot de groenten helemaal gaar zijn
    - Bedruip af en toe met olijfolie om het geheel sappig te houden
    - Serveer en... Geniet ervan!

    Braai tips
    Als je bamboespiesjes gebruikt (wat de voorkeur heeft), laat ze dan een nacht in koud water weken, zodat ze geen vlam vatten.
    Je kunt de spiesen insmeren met olijfolie voor je het vlees eraan rijgt, om te voorkomen dat het vlees eraan vastplakt. Rijg ingrediënten niet te dicht op elkaar aan de spiesen.

    Bron: Cape Wine Braaimasters

     

  • Specificaties
  • DranksoortWijn
    Kleurrood
    Smaakdroog
    LandFrankrijk
    HerkomstgebiedRhône
    Producent La Bastide Saint Vincent
    DruivenrassenGrenache
    Syrah
    Mourvèdre
    Oogstjaar2013
    Omverpakking6 flessen
    Flesinhoud750 ml
    Alcohol 14,50 %


Vergelijkbare wijnen voor La Bastide Saint Vincent Côtes du Rhône

Domaine Alary Côtes du Rhône La Gerbaude 2013

€ 9,60 per fles

Domaine du Bon Remède Ventoux La Grange Delay 2013

€ 8,55 per fles